tisdag 25 maj 2010

Skräp, ankor och rökigt värre

Är oxieborna skräpiga av sig?











Sen en längre tid håller ett gulligt ankpar till runt centrum - sover på gräsplanteringarna vid gatan, eller t o m i någons trädgård. Här en bild av det flyende monogama paret vid Blankebäcksskolan.

Knappt har det blivit vår i luften, förrän folk tar fram sina grilldon och vi grannar får in grillos och rök i våra hem och i våra trädgårdar.
På promenad vid Oxievångsvägens kedjehus möts man av grillos plus os från någon som eldar med ved eller något. I maj månad! Det är kvavt väder och stillastående luft, röken känns säkert en femtio meter och täpper till näsan och ögonen börjar svida. Vad är det för oxiebor som inte tar hänsyn och som inte bryr sig att röken är ohälsosam? Malmö kommun har information och riktlinjer om vedeldning. I tätbebyggda samhällen gäller begränsningsregler.

En luftundersökning för ett par år sedan visade att oxieluften var lika smutsig (partiklar) som luften vid en hårt trafikerad gata! Vedrök bär en stor del av skulden. Hur ska vi kunna få renare luft i vår hälsofrämjande stadsdel?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar