torsdag 23 juni 2011

Kultur i Oxie

Flera gånger har jag förgäves besökt Oxiebiblioteket - det har varit stängt. Irriterande! Oregelbundna tider de har! Det är inte underligt då att man föredrar att göra sina lån etc hos Stadsbiblioteket!

Hittade statistik: Oxie bibliotek budgeterar för 93 000 besök i år. Inte illa!
Medieförvärv: Totalt 1 326 st. Inte illa heller!
Total utlåning 70 000, med 0,75 böcker per besökare. Mja, inget att hänga i julgran.

Sommarboken är igång för dem som är mellan 7 och 16 år. Läser man fem valfria böcker, så får man en – med möjlighet att få ytterligare en bok och en biocheck..
Oxie bibliotek finns också med på Facebook och ger lästips där.

Kultuförvaltningen har nyligen gjort en undersökning:
Enligt Sydsvenskan: ...."Men svaren visar också att kulturaktiviteten i stadsdelarna Husie och Oxie är förhållandevis låg och att det är där man känner sig minst delaktig i kulturlivet."

En annan kulturyttring:
Vad gör egentligen ”kyrkan mitt i byn” (som inte ligger mitt i byn?) Hur står det till med svenska kyrkan?

I går var det mässa i Oxie kyrka och därefter kyrkfrukost. (Hur många kommer till gudstjänsterna?) Andakt på Oxie vårdhem på eftermiddagen.

I dag, torsdag, är det Öppna barntimmar för barn 0 – 5 år. Andakt på Blomstergården på eftermiddagen.

I morgon firas midsommar, från kl 13.30. Dans kring midsommarstång, kaffeservering, sommarsånger och andakt.

I media stod förra veckan att ”Jesus engagerar inte medlemmarna i Svenska kyrkan”.
Svenska kyrkan har låtit göra en stor medlemsundersökning. 40 % av kyrkans medlemmar har en obefintlig eller osäker gudstro. 90 % tycker inte kyrkan är viktig för egen del. Märk väl att man har frågat dem som fortfarande är medlemmar i svenska kyrkan. De som lämnat kyrkan har väl ännu mer obefintlig gudstro.
Varför då vara medlem? Svaren blir: För att kyrkan står för traditioner och gör ett bra arbete med sin sociala verksamhet, vilket är en av de viktigaste frågorna inför framtiden och bör satsas på.
Man bör också rikta in sig på ungdomar, sägs det.

Men hallå, man får väl förnya sig, hela verksamheten! Hänga med tiden! Vad gör Oxie församling mer än bedriver gudstjänster för medlemmar, som ändå inte tror på det som förkunnas? Eller är församlingen unik på något sätt?
Vilka är det som hänger på kyrklåset när portarna för gudstjänsten öppnas? Hade varit intressant veta. Hur många kommer i snitt på gudstjänsterna?
Vad gör församlingen för övrigt? Verksamheten verkar litet i det fördolda…man låter inte tala om sig.

Hur ser statistiken ut för kyrkan i Oxie? Har man gjort undersökning av vad medlemmarna i Oxie vill ha? Vill man ha alla dessa gudstjänster, som stora flertalet inte kommer till? Eller kommer bara till när det är dop, begravning etc. För ritualernas skull. För traditionernas skull.  För kyrkobyggnadens skull.
Eller vill man att kyrkan ska ut i samhället?

Statistiken dras väl upp av vårdhemsbesöken, som sker ett par gånger i veckan, där vårdtagarna ”tvingas” (?) sitta och lyssna – eller så tycker de att prästbesöket är en trevlig omväxling i tristessen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar