tisdag 6 juli 2010

Fritids- och kulturlivet i Oxie

Vad finns det för föreningar, kultur- och fritidsverksamheter i Oxie?
Vi kollar de Oxieföreningar som är inskrivna på Malmös hemsida för Oxie.
... och börjar med Friluftsfrämjandet i Oxie.

Friluftsfrämjandet har en gammaldags skidande gubbe som logga. I och för sig inte så konstigt, för 1892 bildades organisationen, under namn "Riksföreningen för skidlöpningens främjande i Sverige". 1938 utvecklades namnet till "Skid- och Friluftsfrämjandet". 1975 var det dags för förnyelse igen och nu ändrades namnet till enbart "Friluftsfrämjandet".

Vision, motto: "Friluftsfrämjandet är en riksorganisation som har till ändamål att främja aktiv fritid genom skidåkning och annat friluftsliv och därigenom verka för folkhälsa och livsglädje".

Fortfarande är alltså skidåkning en stor del av Friluftsfrämjandets inriktning. Därav torde man kanske sluta sig till att organisationen inte har så många medlemmar i Malmö eller i Skåne?
I hela Sverige har Friluftsfrämjandet nära 100 000 medlemmar. Hur många medlemmar som finns i Malmö är obekant.

I Oxie lär finnas en lokalavdelning, som även inbegriper Klagshamn. På organisationens hemsida står inget särskilt om Oxie, så frågan är om det ens finns en lokalavdelning? Telefonnumret på Oxies föreningssida går till administrationen i Malmö. Stavgång lär man ha haft i Oxie i alla fall.
Men det arrangerar väl PRO också.

Annars kan man delta i Friluftsfrämjandets verksamhet från 1 års ålder med att vara med i "Skogsknopparna". För övrigt så arrangerar organisationen bl a vandringar, stavgång, skogsmulleverksamhet, klättring, kajakturer, m m, t o m kan man lära sig laga gourmetmat med stormkök. Det finns också en särskild verksamhet som kallas för TUR-verksamhet och som har natur och kultur i samverkan.
Plus att man har nära samverkan med "Ur- och skur"-skolor resp förskolor. En sådan förskola finns i Oxie, i Toarp - EkoMyrans förskola - för övrigt enda "Ur-och skur"-förskolan i hela Malmö, ser det ut som!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar