onsdag 28 juli 2010

Toarps ekoby och Törringelund

På väg till lunchen på Törringelund slank vi in i ekobyn i Toarp. Avtagsvägen dit är politiskt korrekt, d v s en vinglande grusväg, ej asfalterad. Man möts av odlingslotter, vedhögar och se där - även ur-och skur-dagiset dyker upp! Det verkar vara litet av Sörgårdsidyll över det hela...

Byn är ett HSB-område, med 27 parhus, och med diverse gemensamhetsutrymmen. Mycket av arbetet i byn bygger på invånarnas egna insatser, på gemensamhetsdagar, olika frivilliga insatser, m m. Man källsorterar naturligtvis och komposterar. Det finns ett eget vattensystem.
Det får nog vara ett speciellt slags folk som flyttar in i sådant kollektiv...

Värme fås bl a från solfångare på taket och vedspisar. Det står att "Ett av husens uppvärmnings möjligheter är vedspisen, därför bör man inte vara känslig för rök"
Andemeningen är att "Det ska vara hälsosamt och ej miljöbelastande att bo i en ekoby."

Bild: Grusbelagda "huvudgatan" i byn. Observera de stora vedupplagen.

Men då är dom helt fel ute med sin vedeldning! Framför varje parhus står högar med ved och man förstår att vedeldning är en prioriterad sysselsättning. Men vill invånarna ha ett hälsosamt och ej miljöbelastande liv, så ska dom väl inte vedelda! Det har dykt upp hundratals rapporter om vedrökens ohälsosamhet; det har samma beståndsdelar som cigarrettrök och kan - precis som cigarrettrök - förorsaka cancer, astma, hjärtattacker m m. Barn och äldre är särskilt utsatta. Tänk när hela byn vedeldar - Det är som om man skulle belasta luften med otaliga kedjerökare! Hur tänker kollektivet?
Den ekologiska byn får nog tänka om! Det är nya tider nu!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Lunchen i Törringelund? Mja, spättan var torr, ljummen och hade säkert förvarats i värmeskåp en längre tid, och jag undrar om det ens var spätta? Potatisen vattnig. Maten var inte njutbar. Salladsbordet dock jättebra.
Som sagt, Kniven på strupen skulle ha gjort susen här! Kanske.
Ska vi ge det en chans till?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar