tisdag 5 oktober 2010

Om valet i Oxie och om församlingens stormöte

Valet i Oxie: Valets skrällparti, SD, hade faktiskt rätt många proselyter i Oxie, från 15 - 17 % i olika kretsar, 18,4 i Oxie Kyrkby N, Oxie Kyrkby/Toarp 18,5 ... - och Oxie tillhör därmed faktiskt de områden i Malmö som har flest SD-anhängare.

Apropå Oxie församlings stormöte härom dagen: Inget speciellt omvälvande skapades. De 40-tal personer som samlades, var i stort sett nöjda med tingens ordning i kyrkan, vad gäller gudstjänst etc. Det kanske handlar om vad det var för urval som infann sig? "De gamla vanliga" kyrkbesökarna? Oxie församling berömmer sig av att ändå vara rätt frisinnade, har ändrat litet på ritualer etc - man kan t ex ha gudstjänst utan präst, man fixar det tillsammans.

Jag har gall-up:at med ett antal (passiva) medlemmar i svenska kyrkan, bl a från Oxie församling: Man går inte i kyrkan mer än nödvändigt - d v s endast vid barns dop, när någon gifter sig eller vid begravningar. Kanske något extra besök vid jultiden. Gudstjänsterna bedöms som tråkiga i allmänhet (handlar nu inte speciellt om Oxie församling). Man vill slippa predikan. Det sjungs psalmer som man inte känner igen och inte kan sjunga med i. Varför är det nattvard varje vecka i Oxie, undrar någon - det är för ofta. "Kyrkan rent rumsligt ger mig något - att bara sitta där i stillhet, meditera och be, kanske med musik." Stillhet i kyrkan.
Kanske något mer à la Taizé! Mer kulturprogram! Mer andra slags program, som handlar om etik och moral - för det är väl det det är frågan om? Gå ut i skolorna - peptalk!

Man är med som medlem i svenska kyrkan - mer av slentrian - kanske även av vidskepelse, eftersom man vet trots allt inte om Gud straffar en om man träder ur kyrkan. Någon som jag pratade med, ska faktiskt gå ur - av ekonomiska skäl. (Men då har man ändå sjunkit rätt djupt...)
Varför ska vi förresten tillåta dem som inte är medlemmar att besöka våra kyrkor - att deltaga i kulturarrangemang, etc? Har man gått ur kyrkan, så är man ute ur leken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar