tisdag 19 oktober 2010

Senior i Oxie och stadsdelars omorganisation

Den 6:e oktober hade Oxie ett evenemang, Senior i Oxie. Vad handlade det hela om? Hemsjukvård, hemtjänst, rehab, kyrkan var där, m m. Så hur gammal är man när man är "senior"? Av "aktiviteterna" att döma så förutsätts seniorer i Oxie vara sjukliga, närmast sängliggande och nästan ha behov av sista smörjelsen eller åtminstone av samhällets stöd. Det finns ju massvis med pigga seniorer /40-talister, t ex - varför bryr sig ingen om dem? Varför ska man associera "äldre" och "seniorer" med skröplighet och sjukdom? Ha en mässa även för pigga och glada och nyfikna och intresserade seniorer! Seniorer har mycket ork, tid och energi kvar. Innan det är dags för rollatorn.
Hur var det, var inte Oxie en hälsofrämjande stadsdel? Hur hälsobefrämjar man och förebygger för seniorer?
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Stadsbyggnadsnämnden vill förtäta bebyggelsen i Malmö och på så sätt bereda plats för ytterligare 100 000 invånare i Malmö innerstad. Vad är det för 100 000 invånare som förväntas? Oxie stadsdelsfullmäktige tillstyrker fortsatt förtätning av Malmö och Oxie - men vissa hänsyn ska tas till sociala, hälsofrämjande och arkitektoniska värden. Vad som menas med dessa sistnämnda hänsyn är litet dunkelt.
Varför ska nu Oxie förtätas? Varför kan inte Oxie fortsätta att vara Malmös "lantliga stadsdel"?

Egentligen: Hur många av de stadsdelspolitiker som bestämmer om Oxies framtid bor i Oxie? Kanske hälften, vad vet jag? Vad kan dessa utombys politiker föväntas ha för inställning till "vår" stadsdel?
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Sen har ju Ilmar Repalu, kommunstyrelsens ordförande, en idé om att slå samman Malmös stadsdelar till fem st, från nuvarande tio. T ex så skulle Oxie slås samman med Fosie.
Nån politiker i bekantskapskretsen menar att Reepalu alltid har en räv bakom örat och frågan är vad han - egentligen - vill med denna hopslagning?
Varför inte ta bort samtliga stadsdelar på en gång? Man noterar också att han vill slå samman invandrartäta stadsdelar med mer invandrarglesa stadsdelar. Kanske för att på det viset - statistiskt sett - trolla bort problemområdena (typ Rosengård, Fosie, Kroksbäck...).
Vad skulle en eventuell hopslagning med Fosie innebära för Oxies vidkommande?
Nåväl, sista ordet är långtifrån sagt i denna fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar