torsdag 15 november 2012

Biogasfabriken i Oxie


I Sydsvenskan stod häromdagen (12 november) att Oxie får Malmös första stora biogasfabrik. Avfallsföretaget Carl F och två lokala bönder satser 60 miljoner kronor i biogasfabriken. 80 ton avfall ska dagligen fraktas till anläggningen.  
Carl F säger att det blir ingen större lukt från fabriken, och att ”det brukar lösa sig med information” till närboende. Varför låter man industrins företrädare uttala sig i tidningen om hälso- och miljöaspekterna? Hur tillförlitliga är industrins företrädare? Vi vet ju hur BT Kemi-chefer (och t o m Länsstyrelsen) på sin tid talade sig varma för hur hälsosäkert det var med utsläppen från BT Kemi, för att inte tala om cigarrettindustriföreträdare, likadant med alla vedkamintillverkare, etc.

I Dalby har en liknande anläggning mött på protester från Dalbybor. Kanske är den planerade oxieanläggningen längre ifrån bebyggelsen, vet ej. Googlar man, så hittar man en massa protestbrev från Dalbybor. Där sägs att ”miljöfabriken” trots allt är en miljöfarlig verksamhet. Hmmm…

Man menar att biogasverket inte enbart berör de närmast sörjande, utan även hela samhället Dalby, och att man ska vara klar över att den lukt det handlar om, svavelväte – är besvärande och obehaglig även vid koncentrationer som ligger på gränsen till det mätbara.
Massor av folk i Dalby har skrivit på protestlapparna. Samtidigt så undrar man hur många av dessa som själv är rökare/vedeldare? Det är säkert större koncentration och giftighet på den röken, jämfört med utsläpp från biogasanläggningen.

Den 24 november hålls information för de närmast berörda i Oxie. Men konstigt – har inte stadsdelsnämnden bekymrat sig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar